ANNA3 Antwerpen Linkeroever - Over ANNA3

Over ANNA3

waarom is ANNA3 opgericht?

Op vakantie in het buitenland bezoeken mensen vaak de lokale kerk. De deuren van die kerken staan meestal wagenwijd open. In België sta je dikwijls voor een gesloten deur.

Vanuit die vaststelling zijn we in 2007 begonnen als een "open kerk": we zetten in de zomermaanden op zaterdag en zondag de deuren van de Sint-Anna-ten-Drieënkerk gastvrij open. We merkten echter dat Linkeroever niet de Provence is en dat er nauwelijks mensen binnen stapten…

Maar de mensen die dat wel deden waren verrast door het ongewone interieur van de moderne kerk op Linkeroever.

Omdat kerken vaak leeg staan zonder dat er iets te doen is én om wat leven in de brouwerij te brengen, beslisten we om vanaf 2009 in de kerk regelmatig concerten te organiseren en elke zomer een grote tentoonstelling gratis open te stellen voor het publiek.

concerten

Bij de concerten bieden we bij voorkeur jonge muzikanten een podium. Zij spelen niet alleen klassieke muziek van oude en hedendaagse componisten maar ook het lichtere genre komt aan bod.

Ook allerlei koren, orkesten, scholen, conservatoria en muziekacademies tonen graag hun kunnen op ons podium.

Daarnaast nodigen we ook bekende muzikanten uit zoals Herman van Veen, Willem Vermandere, Scala, enz… In de kerk kunnen we tot 700 personen een plaatsje geven.

tentoonstellingen

Voor de tentoonstellingen krijgen de kunstenaars die we uitnodigen de vrije hand om de ganse kerk, de weekkapel en de ondergrondse ruimtes te gebruiken als expositieruimte waarbij we er telkens naar streven om de kunstwerken zo goed mogelijk te integreren in de architectuur van het gebouw.

Tot vandaag kregen we niet alleen Vlaamse maar ook Waalse en buitenlandse kunstenaars uit Finland, Frankrijk, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk over de vloer.

lezingen

Vanaf 2020 starten we in het najaar met een reeks van drie lezingen in de weekkapel. Hiervoor nodigen we bekende sprekers uit om hun visie te geven op wat hen (en u wellicht ook) bezig houdt.

 

evenementen

ANNA3 doet ook mee aan Open Monumenten-dagen, Open Kerken-dagen en de Cultuurmarkt Vlaanderen in Antwerpen.

fietskerk

Sportievelingen komen ook aan hun trekken in onze "fietskerk" (de eerste in België): ze kunnen aan de kerk starten voor de Schelde-kerken-fietsroute die de Schelde op beide oevers volgt tot in Rupelmonde. Fietskaarten zijn verkrijgbaar in de kerk.

Uitrusten kan je aan de picknicktafels aan de kerk waar je ook de drinkbus kan vullen met drinkwater, je afval kwijt kan, naar het toilet kan gaan en zelfs gratis je elektrische fiets kan opladen. De elektrische energie daarvoor komt van de zonnepanelen op het dak van onze eco-kerk. Daar verlichten we trouwens ook het ganse gebouw mee!

statuten

ANNA3 werd in 2008 opgericht met als statutair doel bij te dragen tot de instandhouding, het beheer en de ontsluiting van de Sint-Anna-ten-Drieënkerk, onder meer door het organiseren van culturele en niet-commerciële activiteiten.

De integrale versie van de statuten van de vzw ANNA3 bij oprichting kan u hier raadplegen.