ANNA3 Antwerpen Linkeroever - Ambassadeurs

Wie zijn onze ambassadeurs?          Wat vinden zij van ANNA3?

 

ANNA3 - Els Biesemans

"Het organiseren van culture activiteiten in een kerk waarin de belevenis van het geloof centraal staat, vind ik een welkom initiatief in onze jachtige tijd die reeds teveel uitnodigt tot oppervlakkigheid.

Kunst en geloof zijn belangrijke en essentiële wegen om tot zichzelf te komen en zich de zin van het leven te herinneren. Het geloof is van oudsher de voedingsbodem van de kunst, die op haar beurt uitdrukking geeft aan het geloof. Het is mooi om te zien dat beide in het project van ANNA3 letterlijk onder één dak worden samengebracht.

Ik ondersteun van harte het initiatief om het orgel in ere te houden en het feestelijk te laten klinken, niet alleen tijdens de eredienst, maar ook bij concerten. Een orgel dat aandacht en de nodige verzorging krijgt en dikwijls in vol ornaat mag klinken, voelt zich hoorbaar beter!

Ik ben fier en dankbaar dat ik met mijn concert de spits heb mogen afbijten van deze mooie organisatie die straalt van enthousiaste medewerkers."

Els Biesemans, organiste van de Maria-Kroenungskirche in Zürich-Witikon

 

ANNA3 - Herman Augustyns

"Als pastor van de Sint-Anna-ten-Drieënkerk ben ik geïnteresseerd in al wat er in de kerk gebeurt.

Ik hoop dat ANNA³ ons als parochie positief kan stimuleren om een open gemeenschap te blijven met een boodschap naar de mensen van deze tijd en dat we een plaats kunnen bieden waar alle mensen van Linkeroever zich thuis kunnen voelen."

Herman Augustyns, pastoor Sint-Anna-ten-Drieën.

 

ANNA3 - Veerle Rooms

"Het charisma, de inzet en het geloof in een eindresultaat, het samenbrengen van mensen en hen een geluksgevoel geven… dit alles heb ik ervaren. Vooral tijdens de opbouw van mijn tentoonstelling leerde ik de mensen van ANNA3 kennen als een (h)echte ploeg. Daar wil ik bij horen.

Linkeroever is niet zomaar een Nieuwe Stad met huizen en woonblokken. Het zijn de bewoners in al hun diversiteit die een gemeenschap vormen en het beeld brengen voor de toekomst.

Het is een voorrecht om in deze ‘Theaterkerk’ mijn werk te kunnen brengen met een beeld uit zo vele culturen en godsdiensten die alle streven naar een vreedzaam samenleven in een menselijke harmonie. Is dit niet de echte taak van alle religies?

En misschien bestaan er ook ‘Aartsmoeders’? Mag ik daar voor pleiten?"

Veerle Rooms, beeldend kunstenares

 

ANNA3 - Jacques Loire

"Près de cinquante ans après avoir créé et réalisé les vitraux en dalle de verre de l'église Sainte Anne, j'ai eu la grande joie et le grand honneur d'être appelé à créer le tabernacle de cette église.

De plus le comité d'Anna 3 m'a demandé de présenter certaines de mes créations pour témoigner de mon travail depuis mes premières créations. A cette occasion, j'ai été surpris et admiratif de la passion des membres du comité et de leur efficacité tant pour l'accrochage des oeuvres que pour la médiatisation : DVD, cartes postales,… de cette présentation. Leur implication dans la vie de la paroisse m'a profondément touché et ému.

Cette paroisse est particulièrement vivante grâce à l'activité de tous ces membres et c'est bien volontiers que je vous aiderai dans vos efforts et dans la possibilité des mes moyens."

Jacques Loire, glaskunstenaar

 

ANNA3 - Annie Brasseur

"It was a wonderful experience to make a large site specific installation for ANNA3. We made this work of 1500 shirts donated by local people from Antwerpen, and worked together with many volunteers.

It was wonderful to meet all these different people, and work together, feeling a strong connection.

Thank you and good luck for all the future projects of ANNA3!"

Kaarina Kaikkonen, Finse kunstenares

 

ANNA3 - Willem Vermandere

"Wat heb ik me 'gejeund' toen ik onlangs mocht zingen in die boemvolle Sint-Anna-kerk. Of zeg ik liever meteen, 'Sint-Anna-theater'...

Zijn kerken en theaters geen tweelingbroers? Toch allebei gebouwd als 'huizen voor onze verbeelding'. We mogen niet ophouden fabels te vertellen, te zingen, te musiceren, te dromen van een heviger wereld. Dit wordt een universele religieuze ruimte waar we heel gelukkig mee zullen zijn.

Ik voel me vereerd 'aartsvader' te mogen zijn van dit project ... en sedert dat ik die energieke ploeg mensen daar op de Linkeroever heb leren kennen,. verkondig ik het hier zeer patriarchaal: 'Die ANNA³ wordt een voorafbeelding van het paradijs!"

Willem Vermandere, zanger, beeldhouwer, schilder en schrijver

 

ANNA3 - Angela Glajcar

"Ausstellungen leben vor allem auch von den Menschen, die sie organisieren - von der ersten Idee, bis zur Eröffnung. ANNA3 hat AD ID TEMPORIS mit viel Enthusiasmus und Professionalität Realität werden lassen.

Dafür, und für die herzliche Aufnahme, bin ich allen engagierten Mitgliedern sehr dankbar.

Sicherlich sind die Aktivitäten von ANNA3 eine große Bereicherung für die Gemeinde und ich wünsche ANNA3 noch viele spannende Kulturereignisse!."

Angela Glajcar, Duitse kunstenares van het werk AD ID TEMPORIS

 

ANNA3 - Yves Leterme

"De kerk mag dan al niet de biotoop par excellence zijn voor een ongelovige, toch werd ik gedurende de negen maanden voorafgaand aan mijn 'bevalling' steeds opnieuw aangenaam getroffen door het enthousiasme en de inzet van de ANNA3-ploeg, die mij al die tijd met raad en daad heeft bijgestaan en ook na de bevalling nog drie maanden lang zorg heeft gedragen voor mijn kind.

Dit alles met de glimlach en een grote openheid van geest.

ANNA3 associeer ik voortaan met een somtijds beangstigende uitdaging, een project dat enkel met vereende krachten tot een goed einde is gebracht.

Ik wens hen nog een hele lijst succesvolle evenementen toe. Ik beloof de last van het aartsvaderschap waardig te dragen."

Yves Leterme, kalligraaf

 

ANNA3 - Marc Van Peel

"Als Antwerpenaar, maar in de eerste plaats als mede-parochiaan zet ik graag mijn schouders onder het project van ANNA3 omdat ik sterk geloof in de kracht van mensen. De vele activiteiten die georganiseerd worden, of het nu gaat om een eredienst, een concert of een tentoonstelling, bieden niet alleen mensen een kans tot ontmoeting en ontplooiing, maar geven ons ook de kans om als gemeenschap verder te groeien."

Marc Van Peel, voormalig Schepen van de Haven

 

ANNA3 - Sei Arimori

"Het is door de warmte van het onthaal van de mensen van ANNA3 dat we op Linkeroever zijn verzeild geraakt. We zijn blij dat we hen mochten ontmoeten en dat we veel over het thema « 間 » hebben kunnen doorbomen.

Hun warmte, hun sympathie, hun enthousiasme hebben ons begeesterd en over de streep getrokken!

Hun aanstekelijke vrolijkheid heeft ons gedurende hele duur van de creatie in situ eigenlijk, meegesleept.

Hun werk moet gezien worden in het perspectief van het "Geloof verzet de bergen": want het was, met groot doorzettingsvermogen, allemaal tot in de puntjes georganiseerd en overgoten met een goedgezinde saus."

Sei Arimori, Japanse kunstenaar

 

ANNA3 - Peter Holvoet-Hanssen

“Ik kwam de prachtruimte binnen – waar trouwens de overweldigende tentoonstelling van Veerle Rooms floreerde – en voelde hoe mijn ‘tritonistische’ poëziequeeste opvloog. (Tritonistisch: je zet je voet op ‘één’ en onderzoekt de roots waar je dan op staat, dan zet je met je andere voet een stap op de tegenpool – ‘twee’ – en onderzoekt ook dat.

Kom je vooruit?

Nee: 1 – 2, 1 – 2, 1 – 2: je blijft als in een mars ter plaatse trappelen. Dan spring je als op een trampoline omhoog, heel even boven die tegenpolen: in een derde getal (geen synthese) dicht je walsend over 1 en 2. Dan land je terug op je veld, en verder weer, beweeglijk explorerend, buiten de lijntjes kleurend.) Zwarte gaten rukken op. Sint-Anna tot de derde macht, ik vraag bij u asiel aan!

Peter Holvoet-Hanssen van Het Kapersnest, Stadsdichter van Antwerpen t/m januari 2012

 

ANNA3 - Bisschop van Antwerpen Johan Bonny

"Fietskerk” Sint-Anna-ten-Drieën Geen Vlaming zonder fiets. Goed voor hart en bloedvaten. Goed voor het milieu. Goed voor het verkeer. Goed voor ontspanning. Goed voor de sfeer in de groep. Goed voor het gezinsbudget.

Van alle voertuigen is de fiets het meest op ons lichaam berekend, bijna als een maatpak. Stuur en zadel staan op de juiste lengte van onze armen en benen. Bovendien heeft een fiets geen andere longen dan de onze. We gebruiken wel de trappers en de wielen, maar blijven zelf de motor. Wie stopt met trappen, valt stil.

Rapper dan je kunt trappen zal de fiets bijna nooit rijden, tenzij bergaf, wat in de provincie Antwerpen ongeveer nergens voorkomt.

Met de fiets een halte houden aan de kerk: het past best bij elkaar. De fiets af, om een ogenblik een kerk binnen te stappen. Even fris ademhalen, wanneer het buiten warm is. Even droog binnen, wanneer het buiten regent. Even stilte, na de drukte van de baan en van het leven.

Even bezinnen, na de overtollige spanning uit je lichaam weggefietst te hebben. Even bij God verwijlen die het ons zomaar schenkt: de natuur, onze gezondheid, de zin om te genieten van ons zomaar gegeven is, de kracht om door te rijden.

Dank aan de ploeg van Sint-Anna-ten-Drieën voor het initiatief van de “fietskerk”: een project dat aanspreekt.

+ Johan Bonny, Bisschop van Antwerpen

 

ANNA3 - Alexandra Cool

"Kunst in oorden van bezinning, het is een idee dat me boeit en dat ik ontzettend zinvol vind. Het was dan ook voor mij geweldig om voor deze unieke locatie een tentoonstelling te mogen maken. In de Sint-Anna-ten-Drieënkerk vond ik de stimulans om te werken rond de relatie tussen mens en wereld, tussen individualisme en samenhorigheid.

Ik werd hiervoor bijgestaan door zo'n vriendelijke, enthousiaste Linkeroever-mensen. Hun frisse aanpak en openheid van geest deden deugd.

Ik wens Anna3 alle succes toe."

Alexandra Cool, fotografe en beeldhouwster

 

ANNA3 - Annie Brasseur

"Nous sommes heureux d'avoir rencontrés les organisateur de ANNA3, d'avoir partagé, d'avoir beaucoup communiqué sur le thème du Ma, et donc d'avoir appris. Leur chaleur, leur sympathie, leur enthousiasme nous ont conquis: nous leur avons dit oui !

Leur allégresse communicative nous a impliqués depuis quelques mois dans ce travail de création in situ.

La foi déplace des montagnes, c'est dans ce sens qu'il faut considérer leur travail organisé, persévérant, ponctuel avec une égale bonne humeur. Une équipe soudée comme les doigts d'une main, et de plusieurs mains."

Annie Brasseur, beeldhouwster