ANNA3 Antwerpen Linkeroever - ECO kerk

ECO-KERK

uitgevoerde werken

In de lente van 2012 installeerden we 48 zonnepanelen op het dak van de kerk. Deze panelen hebben een vermogen van 11.520 Wp-piekvermogen, wat toelaat om de kost van de facturen van onze groene-stroom-leverancier ernstig terug te dringen.

Enkele jaren geleden combineerden we de vervanging van de volledige elektrische installatie met een re-lighting waardoor we de kerk nu volledig verlichten met sfeervolle en computergestuurde LED-verlichting. Zelfs het nieuwe tabernakel heeft geen klassieke godslamp meer: binnenin verlichten LEDs het glazen deurtje.

De nieuwe toiletten (inclusief mindervalidentoilet en baby-verzorgingstafel) spoelen we volledig gespoeld met regenwater dat op het kerkdak valt.

In 2019 vervingen we de oude elektrische vloerverwarming door een nieuw verwarmings-en ventilatiesysteem met warmterecuperatie in de winter en nachtkoeling in de zomer.

In de periode 2020-2026 hopen we het ouden rubberdak te vervangen door een geïsoleerd EPDM-dak met een gedeelte als groendak…

ANNA3 Antwerpen Linkeroever - ECO kerk

ook gedrag veranderen

Maar duurzaam omgaan met een kerkgebouw vereist niet altijd grote investeringen. Dit kan ook door een heleboel kleine maatregelen en gedragsveranderingen die niet veel geld kosten maar wel permanent aandacht vragen.

ANNA3 Antwerpen Linkeroever - ECO kerk

Het gaat dan om kleine dingen zoals niet onnodig lichten laten branden, poetsen met regenwater en eco-vriendelijke producten, regelmatig lekkende kranen en toiletten nakijken, spaarknoppen installeren op de spoelbak van de toiletten, papier, glas, plastiek en PMD apart inzamelen via sorteerstraatjes op de verschillende locaties, het openbaar vervoer gebruiken en carpoolen voor vergaderingen, of nog beter de fiets gebruiken zoals pastoor Herman Augustyns doet!

ANNA3 Antwerpen Linkeroever - ECO kerk

fairtrade

Bij recepties in de kerk wordt consequent gekozen voor producten van de Oxfam-wereldwinkel die gehuisvest is in lokalen van de parochie. De wereldwinkel levert ook permanent haar producten aan het parochiehuis Sint-Anneke Centrum.

Poetsen gebeurt in de kerk uiteraard uitsluitend met ecologische poetsmiddelen die lokaal worden aangekocht.

 

 

'Energy to Change documentary'

Deze documentaire laat u met heel wat voorbeelden wereldwijd kennismaken hoe men zich inzet voor propere energie.

De Sint-Anna-ten-Drieënkerk is (als enigste voorbeeld uit België) in deze documentaire opgenomen.

De video is deels in het Engels, zonder ondertekst, en start met de voorstelling van de kerk.