ANNA3 | Euregio Jeugdorkest | Zondag 9 oktober 2016 | 15.30 uur | Sint-Anna-ten-Drieënkerk Antwerpen Linkeroever

9 oktober 2016

Euregio Jeugdorkest

"Ten Dans"

 

15.30 uur concert
15.00 uur deuren open

 

tickets

vvk: 15 EUR
kassa: 20 EUR
-18j en studenten (VVK en kassa): 10 EUR

 

verkoop

voorverkoop: Euregio Jeugdorkest
GSM: 0476 963 953
e-mail: benoni casteleyn
kassa: aan de inkom

 

Affiche

ANNA3 | Euregio Jeugdorkest | Zondag 9 oktober 2016 | 15.30 uur | Sint-Anna-ten-Drieënkerk Antwerpen Linkeroever

Na een schitterende ‘Mahler 2’ staat het Euregio Jeugdorkest (EJO) opnieuw op het podium van ANNA3. Met als titel “Ten Dans” nodigt het orkest alle liefhebbers van toffe klassieke muziek uit op een concert met balletmuziek van Tsjaikovski (uit Doornroosje), Massenet (Le Cid), Chabrier (Espana) en de Falla (uit El Sombrero de tres Picos). Met Vilmos Csikos (viool) als solist, speelt het orkest ook nog 2 befaamde werken voor viool en orkest, nl. ‘Introduction et rondo cappricioso’ (Saint-Saëns) en ‘Tzigane’ (Ravel).

Het EJO, een symfonisch orkest bestaande uit getalenteerde jonge musici uit Nederland en België, heeft sinds zijn ontstaan in 1985 intussen een schitterend palmares bijeen gespeeld waarvan een hoogtepunt was het winnen van de Eerste Prijs op de internationale wedstrijd “Summa Cum Laude” in de Gouden Zaal van de Musikverein in Wenen in 2013. Bij de toekenning van de prijs sprak de professionele jury over een “outstanding success”! Omwille van deze Eerste Prijs kreeg het orkest de eer om als laatste op te treden op het Gala Winners’ Concert in het grandioze Konzert Haus Wien waar het na afloop een staande ovatie in ontvangst mocht nemen van de 2000 aanwezigen.
Samen met vaste dirigent Hans Casteleyn speelde het orkest (naast die in Wenen) reeds in vele grote concertzalen in Europa zoals het Concertgebouw Amsterdam, in Antwerpen in deSingel en de Elisabethzaal, Concertzaal Tilburg, Chassé Theater Breda, De Doelen Rotterdam, Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven… Ook heeft het orkest reeds een zeer geslaagde concertreis naar China achter de rug samen met stervioliste Liesbeth Baelus. Dit jaar werd het nieuw orkestwerk “Pillars of Creation” van de Nederlandse componist Bram Kortekaas, winnaar van de compositiewedstrijd uitgeschreven door het EJO in 2015, boven de doopvont gehouden.


ANNA3 | Hans Casteleyn
Hans Casteleyn
is vaste dirigent van het Euregio Jeugdorkest sedert 2002 en sinds 2004 eveneens vaste dirigent van het symfonisch Leuvens Alumni orkest. Met beide orkesten heeft hij menige memorabele concerten uitgevoerd. Hij treedt geregeld op met internationale topsolisten zoals Anneleen Lenaerts (thans soloharpiste Wiener Philharmoniker), Carel Kraaijenhof (bandoneon, Nederland), Johan Van Iersel (solo cellist Concertgebouworkest Amsterdam), Anne Cambier, Liebrecht Vanbeckevoort en Yossif Ivanov (alle 3 laureaten Koningin Elisabethwedstrijd), Pauline Oostenrijk (solo hoboïste Residentie Orkest), Jeroen Berwaerts, Timora Rosler, Jef Neve, Candy Dulfer en vele anderen. Hij wordt regelmatig gevraagd als gastdirigent bij professionele orkesten in binnen- en buitenland.

Zo dirigeerde hij het Jubileum Mozarteum Orkest (Antwerpen 2006), het ensemble Vox Amicorum (Dordogne 2009, Brussel en Parijs 2010), het Qingdao Symphony Orchestra (China 2013), het Orquestra de Universidade do Minho (Portugal 2013, 2014 en 2016), het Jiangsu Symphony Orchestra (China 2014) e.a.

In juni 2015 maakte hij zijn debuut met het EJO in het Concertgebouw van Amsterdam met Mahlers monumentale 2de symfonie. Het repertoire van Hans Casteleyn bevat werk van zowat alle belangrijke componisten van Haydn tot Bernstein, maar hij heeft ook verschillende creaties van hedendaagse composities op zijn naam staan. Met het EJO en solist Eliot Lawson, viool, heeft hij, op vraag van het Durlet Fonds, het Vioolconcerto van de Belgische componist Emmanuel Durlet op CD gezet.

Uitvoerders

Euregio Jeugdorkest
o.l.v. Hans Casteleyn

Solist: Vilmos Csikos, viool

ANNA3
Vilmos Csikos

De 20-jarige Belg Vilmos Csikos werd in Budapest geboren maar verhuisde op 5-jarige leeftijd naar België waar hij 2 jaar later met viool begon. Hij studeert momenteel aan het Koninklijk Conservatorium Brussel bij Yossif Ivanov. Eerder reeds won Vilmos diverse prijzen en talentenwedstrijden in Frankrijk, Italië, Roemenië en in België de ‘Belfius Classics’.

In 2015 won hij in Bozar op overtuigende wijze de wedstrijd ‘Young Belgian Talent’ met een vioolconcerto van Niccolò Paganini. “Dankzij het prestige van ‘Young Belgian Talent’, de coaching en de financiële ondersteuning zal ik masterclasses kunnen volgen en kunnen deelnemen aan wedstrijden in het buitenland. Want mijn ultieme droom is toch om door orkesten te worden uitgenodigd als solo-violist en aldus de wereld te zien.”, aldus Vilmos Csikos.

Vanavond speelt hij samen met het EJO!