ANNA3 | Zondag 4 juni 2023 | 15 uur | Ensemble Cannamella - Aline Hopchet - Piet Van Steenbergen | Sint-Anna-ten-Drieënkerk Antwerpen Linkeroever

Zondag 4 juni 2023

Ensemble Cannamella:
Aline Hopchet
Piet Van Steenbergen

 

12.00 deuren doorlopend open

17.00 uur concert

16.30 uur deuren open

 

 

 

tickets

  • 16 EUR

  • 12 EUR (hechte & beste vrienden ANNA3)

  • 10 EUR (-26 jaar)

 

 

verkoop

  • aan de inkom

  • betalen is mogelijk met bancontact, payconiq of cash

 

Op deze Open Kerken Dag is ook de Sint-Anna-ten-Drieënkerk doorlopend open vanaf 12.00 uur. In de late namiddag sluiten we dezze open dag of met een verfrissend concert met oude muziek.

Twee muzikale duizendpoten bundelen hun krachten en voeren u mee op ontdekkingsreis naar vreemde instrumenten en betoverende muziek van vroeger en nu. Jong en oud, muziekliefhebbers of absolute leken: ieder krijgt wat wils in dit uiterst gevarieerd programma waar muzikale frivoliteit wordt afgewisseld met vakkundige uitleg en interactie met het publiek.

 

Ensemble Cannamella

Aline Hopchet richtte dit ensemble op in 2004. De naam Cannamella -oud-Italiaans voor zoethoutje, maar ook een  klein  rieten  fluitje-  geeft  een  mooie  omschrijving  van  het  ensemble  met  als  basis  blokfluiten  en dubbelrietblad-instrumenten.  Het  ensemble  bespeelt  het  minder  bekende  repertoire  uit  de  16de,  17de  en vroege 18de eeuw en werkt daarvoor projectmatig met een bezetting variërend van 2 tot 7 personen.

Cannamella startte met de projecten ‘The Vision of Delight’ (Ayres en Maskes aan het Engelse hof) en ‘Quanto dolce  è  quell'ardore’  (Italiaanse  virtuositeit  in  de  barok).  Met  de  programma’s  ‘Blomhofken  van  Cupido’, ‘Cantiones Natalitiae’ en ‘Het geheimzinnig almanakje’ werden dan weer de charmes van de 17de- en 18de-eeuwse muziek uit de Zuidelijke Nederlanden belicht. De nieuwste programma’s zijn ‘Wt als de Dulle Griet nog kon zingen?’, ‘Au ioly boys’ en ‘To all Lovers of Musyck’. Archiefwerk, contacten met publiek en organisatoren vormen steeds een dankbare inspiratiebron voor nieuwe muzikale avonturen.

Aline Hopchet

Aline Hopchet behaalde in 1997 het meesterdiploma blokfluit bij Bart Spanhove (Luca School of Arts, Leuven). Vervolgens studeerde ze verder bij Marion Verbruggen (Koninklijk Conservatorium Den Haag). In datzelfde conservatorium studeerde ze barokhobo bij Ku Ebbinge en in 2009 behaalde zij haar Master barokhobo bij Marcel Ponseele (Conservatoire Royal de Bruxelles).

Gedurende 20 jaar was ze gids in het MIM, het muziekinstrumentenmuseum te Brussel. Tegenwoordig wordt ze regelmatig gevraagd om lezingen te geven. Deze twee activiteiten zijn een drijfveer voor haar onderzoek naar de iconografie, het repertorium en het gebruik van historische muziekinstrumenten.

Aline Hopchet is een gedreven blokfluitiste, maar speelt daarnaast ook schalmei, pommer, kromhoorn en verschillende dulcianen. In 2004 richtte ze haar eigen ensemble Cannamella op dat vooral concerteert op het minder bekende repertoire uit de 15de tot 18de eeuw. Uit haar passie voor de Franse flageolet ontstond het ensemble Les Pantalons, een ensemble dat bal- en salonmuziek speelt op historische instrumenten uit de 19de eeuw.

Ze  is  leerkracht  blokfluit,  oude  muziek  en  historische  dubbelrietbladinstrumenten  aan  de  academies  van Ekeren en Woluwe-Saint-Lambert.

Piet Van Steenbergen

Piet Van Steenbergen studeerde gitaar (bij Jef Goor) en gamba (bij Wieland Kuijken) aan het conservatorium van Brussel. Tot 2022 doceerde hij beide instrumenten aan de muziekacademie van Wijnegem.

Hij speelde geregeld middeleeuwse, renaissance- en barokmuziek in verschillende ensembles zoals de Capilla Flamenca en Currende. Smaakmakend waren ook de concerten onder de naam ‘Les goûts réunis’ met organist-klavecinist  Christophe  Bursens  en vinoloog  Riad  Hoxhaxhiku,  waarin  wijnproeverij  hand  in  hand  ging met bijpassende muziek.

Momenteel  maakt hij onder andere deel uit van de ensembles Musica Fura, Musica Rivelata  en Les Menus-Plaisirs du Roy.

Het bespelen van de luit en de theorbe behoort eveneens tot zijn passies. Hij leerde die instrumenten te bespelen bij Sofie Vanden Eynde, die als kind bij hem gitaarles volgde. 

Uitvoerders

 

Programma

  • muzikale vertellingen met muziek uit de middeleeuwen, renaissance en barok

 

Coronamaatregelen

ANNA3 leeft alle maatregelen na die de overheid oplegt in de strijd tegen het coronavirus COVID-19. Zo is er ontsmettingsmiddel voor uw handen. Een mondmasker is niet verplicht maar voel u vrij er een te dragen als u zich daar comfortabeler bij voelt.

Voor een gezond binnenklimaat wordt de kerk permanent geventileerd met verse buitenlucht waardoor we voldoen aan de normen voor horeca en evenementenzalen.

U kan tickets contactloos betalen via bancontact of via smartphone (payconiq).

Voelt u zich ziek, kom dan zeker niet!