Zondag 24 juli 2011 - 14 tot 15 en 15 tot 16 uur - gratis toegang

Zomerse orgelklanken - Ellen Van den Brande en Gert Amerlinck

Tegen de achtergrond van de tentoonstelling “Yves Leterme maakt schoon schip”, kan u een recital beluisteren van Gert Amerlinck op orgel met de celliste Ellen Van den Brande.

Ellen Van den Brande

Ellen Van den Brande (°1988) volgde celloles bij Lutgart Spillebeen in de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans te Mortsel. Ze behaalde daar in 2006 de Prijs Rotsaert.
Na het secundair onderwijs startte ze in het Lemmensinstituut in Leuven haar cello-opleiding bij Hans Mannes. In 2009 studeerde ze bij Filippo Burchietti aan het Istituto Musicale te Livorno (IT). Momenteel volgt ze haar cellostudies aan het Lemmensinstituut bij Geert De Bièvre.
Daarnaast volgt ze ook barokcello bij Rainer Zipperling.

Op jonge leeftijd was ze celliste bij het Symfonisch Kinderorkest van Vlaanderen. In juli 2004 kreeg ze een beurs voor een muziekstage in Blue Lake, Michigan (VS). Van 2002 tot 2008 speelde Ellen cello bij het Symfonisch Ensemble Ekeren. Van 2008 tot 2010 was ze celliste in het Jeugd en Muziek Orkest van Antwerpen o.l.v. Ivo Venkov.
Met deze symfonische orkesten had ze concerten op verschillende plaatsen in Vlaanderen, Luxemburg, Slovenië en Spanje.

Een ander orkest waar Ellen regelmatig in meespeelt is het Leuvense ’t Muziek Frascati. In het kader van haar opleiding neemt ze ook deel aan diverse tijdelijke projecten. Zo participeerde ze in december 2008 in een concert met het Vlaams Radio Orkest.
Samen met organist Gert Amerlinck vormt Ellen een muzikaal duo, waarmee ze o.a. concerten gaf in Gent, Brussel, Den Haag (NL) en Brouwershaven (NL).

Sinds 2008 is ze studente aan het Lemmensinstituut.
  sd  
 
Gert Amerlinck

Gert Amerlinck (°Deinze, 1988) begon op 6-jarige leeftijd met pianostudies aan het jeugdmuziekatelier te Waregem en vervolgens bij Willy Neyt in zijn woonplaats Zulte, filiaal van de stedelijke muziekacademie te Deinze.

Zijn orgelstudies startte hij bij Pieter Lambert aan laatstgenoemde academie. Hij studeerde nadien orgel en muziekschriftuur bij Joost Prove, en piano bij Wilfriede Beutler aan de stedelijke muziekacademie te Waregem. Zijn middelbare studies volgde hij aan het O.-L.-V.-Hemelvaartinstituut te Waregem, waar hij tevens de begeleider was van het schoolkoor "Sjaloom".

In augustus 2005 werd hij 1ste laureaat van de Vlaamse orgeldagen te Hoogstraten, georganiseerd door "Het Orgel in Vlaanderen". In november 2006 werd hij laureaat van de wedstrijd "Dexia Classics 2006".
In september 2008 kreeg hij te Kortrijk de “Prijs van het publiek” voor de “orgelbespelingen Sint- Maarten 2008”. Sinds september 2006 zet hij zijn muziekstudies verder aan het Lemmensinstituut te Leuven, waar hij orgel studeert in de klas van Reitze Smits en Luc Ponet.

Als organist is hij verbonden aan de St. Petrus- en Paulusparochie te Zulte. Sinds 2008 is hij ook als organist verbonden aan de Dominicanenkerk te Brussel.
Tevens trad hij als basso-continuospeler reeds op met het barokensemble Ad Mosam (NL), ensemble X-travaganza i.s.m. het Vlaams Radio Koor.
 

Dank
Deze zomerse orgelklanken zijn slechts mogelijk dank zij de gewaardeerde steun van volgende sponsor

Dexia